Een Russisch pronkstuk, waar volgens Groot-Brittannië nog belasting over moet worden betaald, duikt opeens op bij president Poetin.
Het was de kroon op de 250e verjaardag van het Hermitagemuseum in Sint-Petersburg, dat begin deze maand werd gevierd. President Vladimir Poetin presenteerde een rijkversierd Fabergé-ei als nieuwe aanwinst voor de collectie. Cadeautje van een Russische oligarch. Het ei is echter onderwerp van een geschil met de Britse regering, schrijft Bloomberg: volgens de Britten is er geen BTW over betaald.
Uit collectie Rothschild
De oligarch, Aleksander Ivanov, kocht het ei voor 8,9 miljoen pond in 2007 op een veiling bij Christie’s in Londen. Het juweel was in 1902 gemaakt als een verlovingsgeschenk voor baron Edouard de Rothschild, een telg uit de beroemde bankiersfamilie.
De verkoopprijs in 2007 was de hoogste die ooit voor een Russisch kunstobject werd betaald. Maar de Britten zeggen nu dat Ivanov nog btw moet betalen over het ei, en andere kostbare voorwerpen die hij in Groot-Brittannië heeft aangeschaft.
Inval in privémuseum
Daarom vielen Britse douaniers op 1 december, een week voor de plechtige overdracht in Sint-Petersburg, een privémuseum van Ivanov binnen in het Duitse Baden-Baden. Ivanov opende het museum in 2009 om zijn Fabergé-collectie ten toon te stellen. Hij vertelde ooit aan Bloomberg dat zijn verzameling in totaal 2 miljard dollar waard is.
Alleen: het Rothschild-ei was er niet. Ivanov bewaarde het al die tijd in Rusland, zegt hij, en doneerde het dit jaar aan de Russische staat.
Naar Duitsland of Rusland?
Volgens Ivanov is er geen belasting over het ei verschuldigd omdat dure aankopen binnen de EU meestal vrijgesteld zijn van btw als ze worden uitgevoerd. Sergej Avtonosjkin, directeur van het museum in Baden-Baden, zegt dat Ivanov en hij eerder dit jaar nog een ontmoeting hadden met de Britse autoriteiten. "Die vertelden ons dat de zaak was gesloten", zegt Avtonosjkin. De inval kwam voor hem als een complete verrassing, zegt hij.
De oorzaak voor de verwarring zou kunnen zijn dat de Britse douane de indruk had dat Ivanov zijn ei naar zijn museum in Duitsland had gebracht. Dan zou er inderdaad btw over moeten worden betaald. Avtonosjkin ontkent dat.
'Politiek motief'
Ivanov vergaarde zijn fortuin met de import van computers. Hij denkt zelf dat er een politiek motief achter de Britse jacht op zijn ei schuilgaat. De Britten zouden het jubileum van de Hermitage in een kwaad daglicht willen stellen.
Het Rothschild-ei is gemaakt van goud en roze email. Er zit een uurwerk in: ieder uur komt er een met diamanten bezette haan tevoorschijn, die met zijn vleugels klapt.
Lees ook
‘Prins Bernhard verpatste Fabergé-dienblad van Juliana’
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl